top chef

Under oplanerade omständigheter och snäv tidtabell blir jag hemskt kreativ i köket. Som igår då rätterna Potisburgar'n och Runebergs arktiska navel såg dagens ljus. Sen sjönk de ner i magarnas mörker och kommer aldrig att finnas mer. Och alla var nöjda från början till slut.

Dagen då jag börjar planera i förväg och följa recept är inte ännu här.


    
06.02.2012 kl. 10:03

20 liter bioavfall stinker

Hej alla Kiwan, Håå-marketar och Apela-butiker, ja alla ni som har små butiker i innersta Helsingfors. Invånarna här hör till mindre hushåll, många sopsorterar och håller reda på bananskal och kartonger. Men vi, inom ett hushåll, producerar inte 20 liter bioavfall inom de dagar som man rimligtvis kan ha en biopåse inomhus utan att den själv börjar gå mot dörren. Inte ens 15 liter och jag vågar skriva så här för vi är ett hushåll på fyra som säkerligen är lite större än normen. Så varför måste jag ta plåtmaskinen till en megamarket utanför stan för att inhandla biopåsar i storleken 10 liter? Dårskap.

Kommentarer om vikta dagstidningar enligt marthamodellen eller papperspåsar undanbedes. Den här vanemänniskan ska ha en biopåse. Punkt.


    
05.02.2012 kl. 22:35

hela världen, dagens Finland och himlen i bekväma skor

Jag skrev före flytten att kidsen var så duktiga att vi planerade en överraskning till det nya hemmet. Igår fick den äntligen komma upp på väggen, deras världskarta i form av ett magnetpussel. Den är mycket populär och lärorik, inte minst för oss vuxna.Nu har vi haft valvaka med middag och skuggteater. Jag kände mej som min mormor där jag kilade i severingsgången (såna finns i gammelgamla bostäder) i fotriktiga skor och hennes gamla förkläde. Det är ett annat Finland idag än på hennes tid och jag är glad att det är mer på gott än på ont. Det här valet har lyft fram bra saker. Mormor somnade in dagen efter att flygplanen träffade tvillingtornen, omedveten om den värld som uppstod ur den askan. Och hon hade fått skaka på huvudet många gånger om hon vetat. Men jag tror hon hade trivats hos oss ikväll. Det var en fin kväll.6-åringen tog en bild på mej, just i serveringsgången iklädd förklädet (skorna syns inte). Hej mujmuj! Vi har det bra. Hoppas du har fotriktiga skor även där. Valet var tankeväckande och intressant. Kindpussar och kramar.     
05.02.2012 kl. 22:10

5 - klockan 10 på morgonenfrukis + sunnuntaiaamun jazzaamiainen på groove

    
05.02.2012 kl. 10:13

uppå väggen går en zebra
Vi har äääntligen börjat få upp lite pics på väggarna här. Det här ska bli fotoväggen, vi fortsätter imorrn. Men jag säger som det är: home is where my tavla is. Det här är inte längre nån random kämppä, utan vårt hem.


    
04.02.2012 kl. 21:47

PP

Bästa sättet att ta sej fram i den här staden just nu; med Päls och Pulka.


      
04.02.2012 kl. 21:43

4 - en okänd
   
04.02.2012 kl. 21:32

hur man flyttar en hel bokhylla

1) man inväntar överraskningsgäster (såna uppenbarar sej hemskt ofta då man nyss flyttat, folk är sjukt nyfikna – men på ett bra sätt då)

2) man matar gästerna med god mat och gärna lite vin

3) man målar upp en feng shui-bild och viftar frenetiskt runt bokhyllan och hållet dit den ska

4) man upprepar "tänk så bra det skulle bli" minst 5 ggr på raken

5) man skickar sin man att föra bort tomflaskor, gärna långt bort

6) så fort dörren stängts bakom honom börjar man flytta hyllhärligheten, gästerna ska bära medan man agerar vägvisare och goda råd-givare

7) passligt då han kommer tillbaka är gästerna utfösta, hyllan flyttad och frun lugn till sinnesExtra bonus om man hittar en ny dörr där var hyllan stod tidigare.
Som att finna en ny sfär.       
03.02.2012 kl. 23:48

kulturell helomvändning

Nu har vi ju planerat en skuggteater för söndag då det är valvaka hos oss. Den har arbetsnamnet "Mr Bean röstar i presidentvalet" och nästan alla figurer är färdiga. Då kläcker kidsen ur sej att vi istället kunde göra en skuggteater hur Jesus blev skruvad på ett kors och begravningad i en grotta.

Munter valvaka vi ska ha.


   
03.02.2012 kl. 23:36

3 - händer
    
03.02.2012 kl. 23:28

Grid lensDen som tror att jag suttit här och limmat ihop fotokollage på senaste tiden, den har fel. Med mitt skrala tålamod är det en app som gäller. Klick, klick, klick så har man ett kollage som ibland blir bättre och ibland sämre. Perfekt för en snabbis som jag och nåt jag kommer att använda till mitt februaritema.


    
03.02.2012 kl. 14:48

dagens photoshoot

Trost snöovädret drog vi på photoshoot med Niklas. Han för att fotografera mina alster och jag som uppdragsgivare som står breve och säger kloka saker. Det var så in i sjuttons vitt hela vägen till Esbo men fram kom vi. Först tänkte jag bränna upp hela Niklas med bänkvärmaren och sen backade jag in oss i en snödriva medan jag försökte leka kaxig och avslappnad. Lyckades sådär.

Men vip klubben jag gjort finns alltså på Barona Areena och mycket mycket finare bilder är på kommande, alltså de som Niklas tog.En ensam spelare lirade runt i rinken och sköt morkkis-mål. Han var nog nere efter gårdagens förlust (syns som en prick uppe till höger). Jag var förvånad hur högt ljud det kommer av en ensam ishockeyspelare på skrinnare.Själva klubben såg helt skaplig ut. Jag hade inte sett den som färdig tidigare och för att vara ihopsatt på några dagar så får den mer än klart godkänt. Jag är glad att jag tog Niklas till hjälp och snartsnart hoppas jag ha en portfolio som heter duga.


   
03.02.2012 kl. 14:36

2 - ordvisst är det så?


    
02.02.2012 kl. 10:06

1 - min utsikt idagenmansbyrå bakom ett kök


         
01.02.2012 kl. 15:34

februari i bilder

Tänkte försöka på detta som jag fann hos Catten:
    
01.02.2012 kl. 15:30